22 dec. 2023

FAZA III SAU CREAŢIA SPIRITUALĂ

 Totul ce există în lume, există în baza legilor Naturii sau a Materiei. Pe unele aceste legi naturale, universale omenirea le-a descoperit şi în continuare le va putea descoperi pe celelalte. Deci Natura există conform anumitor legi şi existenţa legilor creează dependenţa strictă a Naturii de ele.



Concluzia este, că totul este legal, determinat de anumite legi. Astfel există un determenism strict dintre cauză şi efect, unde cauza sunt Legile Universului iar efectul este Materia. Dar dacă există legi, logic există şi creatorul acestora - Legislatorul. Anume acest Legislator care a pus bazele acestor legi este autorul legilor şi respectiv Creatorul adevărat al Naturii. Dar, deoarece Universul, Natura nu a existat de-a pururea, constatăm că Dumnezeu nu a fost Creator din totdeauna. Această calitate de Creator va apărea ulterior, în alt timp teocosmogonic. Astfel ajungem la noţiunea de Creator care se referă numai la Dumnezeu. Deaceea deosebim o fază separată în creaţiune, Faza Creaţiei Spirituale.

În această fază, Dumnezeu împreună cu Fiul său (Cuvântul sau contemporan Informaţia) capătă o nouă calitate. Iisus Hristos fiind coautorul, împreună cu Tatăl, preconizează Planul Divin al Creaţiunii. În această fază importantă s-au schiţat scopul, forţele, posibilităţile şi totul ce era necesar pentru crearea ,,lumii noastre” şi ,,lumii de dincolo”. Iisus fiind Informaţie a stat la începutul zidirii Naturii fiind nu numai martorul pasiv dar şi cooautorul Creaţiei. În activitatea sa de coautor Iisus a participat nemijlocit la pregătirea creaţiei Naturii. În versete se subliniază că nu Iisus a făcut lumea ci prin El lumea s-a făcut.

 Prin exemplu analogic se poate de exprimat în felul următor:  Planul Divin este Programul spiritual al Universului (ca un program din calculator), Iisus Hristos el şi Cuvîntul, el şi Informaţia este Programator, iar scopul şi algoritmul Programului îl dictează Dumnezeul Tată – Creator fiind şi Comandatarul acestul Program.

Iisus Hristos fiind coautorul, ştie foarte multe însă nu cunoaşte absolut totul ca şi Tatăl, de exemplu soarta întregii lumi. De exemplu Iisus ştie că cataclismele sociale (războaiele, răscoalele) se desfăşoară conform Planului Divin „trebuie să se întâmple”. Astfel aceste cataclisme sociale sunt din voia Dumnezeului.

 Se spune că prin Cuvântul – Iisus toate s-au făcut, lumea prin el s-a creat.

 

Sfânta Evanghelie după Ioan

Cap.1.1.2.3. ,,La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul. Acesta era întru început la Dumnezeu. Toate prin El s-au făcut; şi fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut.”

 

Sfânta Evanghelie după Ioan

Cap.1.10. ,,În lume era şi lumea prin El s-a făcut, dar lumea nu L-a cunoscut.”

 Războiele, răzmeriţele la fel sunt programate „trebuie să fie”.

 

Sfânta Evanghelie după Luca

Cap.21.9. ,,Iar când veţi auzi de războaie şi de răzmeriţe, să nu vă înspăimântaţi; căci acestea trebuie să fie întâi, dar sfârşitul nu va fi curând.”

 

Sfânta Evanghelie după Marcu

Cap.13.7. ,,Iar când veţi auzi de războaie, şi de zvonuri de războaie, să nu vă tulburaţi, căci trebuie să fie, dar încă nu va fi sfârşitul.”

 Tot în această fază de creare a Planului spiritual s-a început crearea de la început a tuturor fiinţelor spirituale, de exemplu îngerii. Fiinţele spirituale au fost create conform Planului Divin la fel avînd soarta sa şi scopul său în acest plan. Printre diverse fiinţe s-au creat şi îngerul care a căzut – Satana. Soarta lui Satana, misiunile sale sunt la fel determinate de Creatorul Universului şi Satana nu poate fi independent în deciziile sale. El este creat, el activează şi el va fi nimicit din voia lui Dumnezeu şi acţiunile sale sunt prevezibile ca şi toate fenomenele din Planul Universal.

Tot atunci s-a creat aşa numitul Mecanism de materializare a Planului Divin. Acest mecanism nu a început să funcţioneze, până ce, nu s-au creat fiinţele spirituale şi nu apăruse “lumea de dincolo”. Acest mecanism este direct subordonat Dumnezeului şi el este acea Forţă Divină sau se mai numeşte Duhul Sfînt.

Anume  după crearea Planului Spiritual, Dumnezeu a căpătat o nouă calitate, cea de Creator. Această calitate Dumnezeu a căpătat înainte de creaţia Materiei, Universului propriu zis, deoarece crearea Planului Divin este cea mai responsabilă sarcină.

Participând la procreaţie Iisus Hristos de asemenea poate fi numit coautor. Cu toate că Programul s-a creat, dar executarea lui în „calculatorul universal” încă nu s-a început. După ce “în ceruri” s-a creat totul necesar, s-au pregătit condiţiile pentru pornirea creării “lumii noastre”, dar aceasta s-a desfăşurat mai tîrziu, în altă fază.

 

CONCLUZII:

 

1.         Textul susține că existența legilor naturale în Univers indică necesitatea unui Legislator sau Creator. Concluzia este că Dumnezeu este Legislatorul care a creat și stabilit legile naturii.

 

2.         Se introduce conceptul de "Faza Creației Spirituale" în care Dumnezeu împreună cu Fiul său (Iisus Hristos) devin coautori ai Planului Divin. Iisus este prezentat ca Informația sau Cuvântul, având un rol activ în pregătirea Creației.

 

3.         Textul susține că Iisus Hristos, fiind Informația sau Cuvântul, a stat la începutul zidirii Naturii și a fost coautor al Creației. Se face referire la versetul din Evanghelia după Ioan, Cap. 1, pentru a susține că "toate prin El s-au făcut." Iisus Hristos este coautor al planului spiritual, alături de Tatăl. El participă nemijlocit la pregătirea creației Naturii, fiind Informația esențială despre tot și despre toate. Această informație este necesară pentru ca Dumnezeu să poată crea un Univers perfect, care să fie conform cu voia Sa.

 

4.         Se compară Planul Divin cu un program spiritual al Universului, iar Iisus Hristos este prezentat ca Programator sub autoritatea lui Dumnezeu Tatăl - Creatorul și Comandatarul Programului. Concluzia este că Iisus este implicat direct în pregătirea Creației conform Planului Divin.

 

5.         Planul spiritual este un program universal, care determină soarta tuturor ființălor, inclusiv a lui Satana. Acest plan este previzibil și nu poate fi schimbat. Satana este o ființă creată de Dumnezeu și, prin urmare, soarta sa este determinată de planul divin. Textul sugerează că evenimente precum războaiele și răscoalele sunt programate și trebuie să se întâmple conform Planului Divin.

 

6.         Se afirmă că în Faza Creației Spirituale au fost create ființe spirituale, inclusiv îngerii, conform Planului Divin. Se argumentează că Dumnezeu a căpătat calitatea de Creator după crearea Planului Divin, înainte de creația Materiei. Iisus Hristos este menționat ca fiind coautor și co-procreând în această fază.

 

7.         Desi Programul Divin a fost creat, executarea acestuia în "calculatorul universal" nu a început încă, sugerând că aceasta se va întâmpla într-o fază ulterioară. Există mențiunea unui Mecanism de Materializare a Planului Divin, subordonat lui Dumnezeu, identificat ca Forța Divină sau Duhul Sfânt. În această fază este creat și mecanismul de materializare a planului spiritual, care este direct subordonat lui Dumnezeu. Acest mecanism este cunoscut și sub numele de Duhul Sfânt. Duhul Sfânt este forța care dă viață Universului și care îl face să funcționeze conform planului divin.

 

8.         Într-o perspectivă teologică complexă, textul propune o viziune asupra Fazei Creației Spirituale, în care Dumnezeu și Iisus Hristos devin coautori ai Planului Divin. Iisus este prezentat ca Informația sau Cuvântul, având un rol activ în pregătirea Creației. Determinismul și predestinarea sunt susținute prin versete biblice, iar ființele spirituale, inclusiv îngerii, sunt create conform Planului Divin.


Autor: Iurii Moisei ©


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu