11 ian. 2014

Romanizarea dacilor a fost minimală a scris istoricul sovietic Nicolai Maşkin


















Istoricii sovietici  în operele sale istorice au confirmat că geto-dacii după cucerirea romană nu au fost practic romanizaţi, şi-au păstrat cultura (limba, obiceiurile) şi constant au luptat pentru independenţă.
În 1947 istoricul sovietic N.A.Maşkin a scris celebra sa operă "Istoria Romei antice". 

Referitor la Dacia autorul a scis următoarele:
"Завоеванная при Траяне Дакия славилась месторождениями золота, почва ее отличалась плодородием. Вскоре после покорения Дакии туда было выведено много колоний. В дакийских городах большую роль, чем в иных западных и восточных странах, играли военные элементы; среди колонистов же.было немало уроженцев малоазийских областей. Коренного дакийского населения романизация коснулась меньше, чем населения других провинций. Получая помощь извне, дакийцы часто восставали. 
Дакия была одной из первых западных провинций, потерянных римлянами." 

Traducerea în limba română:
Dacia, cucerită în timpul domniei lui Traian, era renumită pentru zăcămintele sale de aur, iar solul ei se remarca prin fertilitate. La scurt timp după cucerirea Daciei, au fost înființate numeroase colonii acolo. În orașele dacice, elementele militare jucau un rol mai important decât în alte țări din vest și est; printre coloniști erau mulți originari din regiunile măloziene. Procesul de romanizare a afectat mai puțin populația autohtonă dacică decât populația altor provincii. Dacii, primind ajutor extern, se ridicau adesea în revolte. Dacia a fost una dintre primele provincii occidentale pierdute de romani.

Textul menționează că Dacia, o provincie romană din antichitate, cucerită în timpul împăratului Traian. Dacia era renumită pentru bogățiile sale în aur, iar solul ei era fertil. După cucerirea Daciei, au fost înființate numeroase colonii acolo. În orașele dace, elementele militare aveau o importanță mai mare decât în ​​alte țări din vest și est. Printre coloniști, mulți erau originari din regiunile măloaziene. Procesul de românizare a populației autohtone dace a fost mai puțin pronunțat decât în ​​alte provincii romane. Chiar și cu ajutorul extern, dacii s-au revoltat adesea.

De asemenea, textul menționează că Dacia a fost una dintre primele provincii vestice pierdute de romani. Acest lucru poate să se refere la retragerea trupelor romane din Dacia în secolul al III-lea, în timpul perioadei cunoscute sub numele de criza secolului al III-lea, când Imperiul Roman a trebuit să facă față presiunilor externe și problemelor interne.




"Города Фракийского и Западночерноморского побережья сохраняли эллинистические черты, местное население, занимавшееся земледелием и скотоводством, хотя и утратило в значительной мере племенную организацию, но сохраняло свой язык и обычаи." 

Traducerea în limba română:
"Orașele de pe coasta tracică și de la Marea Neagră de Vest păstrau trăsături elenistice. Populația locală, dedicată agriculturii și creșterii animalelor, deși în mare măsură își pierduse organizarea tribală, își menținea limba și obiceiurile."

Textul menționează orașele de pe coasta Traciei și Mării Negre de Vest și afirmă că acestea păstrau caracteristicile elenistice. Populația locală se ocupa cu agricultura și creșterea animalelor, chiar dacă pierduse în mare măsură organizarea tribală, însă își menținea limba și obiceiurile.

"Придунайские области постоянно испытывали нашествия варваров, которые находили нередко (особенно в Дакии) поддержку местного населения." 

Traducerea în limba română:
"Regiunile de pe Dunăre erau în mod constant supuse invaziilor barbarilor, care adesea găseau sprijin în rândul populației locale, în special în Dacia."

Textul menționează că regiunile de-a lungul Dunării au fost constant supuse invaziilor barbare, iar aceste invazii primeau adesea sprijinul populației locale, în special în Dacia.

Concluzii:
Se remarcă că procesul de românizare nu a avut un impact atât de pronunțat asupra populației autohtone dacice în comparație cu alte provincii romane. Dacii au păstrat, într-o măsură mai mare, limba și cultura lor originală. Faptul că dacii au rămas destul de atașați de identitatea lor culturală ar putea explica rezistența lor și revoltele frecvente împotriva stăpânirii romane.
Textul menționează că Dacia a fost una dintre primele provincii occidentale pierdute de romani. Acest lucru poate fi interpretat ca o ilustrare a dificultăților pe care românii le-au întâmpinat în menținerea controlului asupra acestei regiuni, fie din cauza rezistenței locale sau a altor factori.
În altă parte a textului, se arată că orașele de pe coasta Traciei și Marea Neagră păstrau caracteristici elenistice. Locuitorii, deși și-au pierdut în mare parte structurile tribale, au reușit să-și conserve limba și obiceiurile. Acest fenomen poate fi interpretat ca o conservare a identității culturale locale, chiar și în contextul influenței elenistice și romanizării generale.
Se menționează că zonele de-a lungul Dunării au fost afectate constant de invazii ale barbarilor, care adesea găseau sprijin în rândul populației locale, mai ales în Dacia. Acest aspect subliniază complexitatea situației geopolitice și interacțiunile dintre populațiile locale și invadatorii externi.
În ansamblu, textul oferă o perspectivă complexă asupra perioadei de cucerire romană în Dacia și a influenței culturale în regiunea Dunării în general.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu