28 dec. 2013

Oare anticii cunoşteau că sub pămînt şi sub ape mai sunt fiinţe?

Oare anticii cunoşteau că sub pămînt şi sub ape mai sunt fiinţe?
Ce spune Biblia despre aceste ființe.


Epistola către Filipeni a Sfântului Apostol Pavel
Cap. 2 10
Ca întru numele lui Iisus tot genunchiul să se plece, al celor cereşti şi al celor pământeşti şi al celor de dedesubt.

Acest verset reflectă ideea că, în numele lui Iisus Hristos, toți genunchii ar trebui să se plece, atât cei din ceruri, cât și cei de pe pământ și cei din sub pământ.



Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul
3. Dar nimeni în cer, nici pe pământ, nici sub pământ nu putea să deschidă cartea, nici să se uite în ea.
13. Şi toată făptura care este în cer şi pe pământ şi sub pământ şi în mare şi toate câte sunt în acestea le-am auzit, zicând: Celui ce şade pe tron şi Mielului fie binecuvântarea şi cinstea şi slava şi puterea, în vecii vecilor!

Versetul 5:3 spune că nimeni în cer, pe pământ sau sub pământ nu putea deschide cartea sau să privească în ea. Aceasta poate simboliza neputința oamenilor și a creaturilor în fața tainei și planurilor lui Dumnezeu și necesitatea unui mijlocitor divin.
În versetul 5:13, o adunare cosmică de făpturi îi aduce laudă Celui ce șade pe tron și Mielului (Hristos), exprimându-și recunoștința și adorația. Atribuirile precum binecuvântarea, cinstea, slava și puterea sunt acordate Celui ce șade pe tron și Mielului pentru totdeauna.

Deuteronomul - A cincea carte a lui Moise
8. Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a celor ce sunt sus în cer, sau jos pe pământ, sau în apă şi sub pământ.

Ieşirea - a doua carte a lui Moise
4. Să nu-ţi faci chip cioplit şi nici un fel de asemănare a nici unui lucru din câte sunt în cer, sus, şi din câte sunt pe pământ, jos, şi din câte sunt în apele de sub pământ!

Aceste versete fac referire la porunca împotriva idolatriei și închinării la imagini cioplite sau la orice reprezentare a ființelor cerești, terestre sau subterane. În tradiția iudaică și creștină, aceasta este o avertizare împotriva închinării la idoli sau la orice altceva în locul închinării adevărate aduse lui Dumnezeu.


Cartea lui Iov
4. Un popor străin a săpat cărări pe sub pământ, uitate de piciorul celor de deasupra şi departe de oameni;

Acest verset face parte dintr-un pasaj în care Iov descrie căutarea omului după înțelepciune, ilustrând eforturile depuse pentru a descoperi comorile și bogățiile ascunse sub pământ. Metaforic vorbind, aceasta poate sugera că înțelepciunea și cunoașterea adâncă sunt greu de atins și înțelese de oameni, precum comorile ascunse în adâncurile pământului.

În toate aceste versete din Biblie se vorbește despre niște ființe sau făpturi care se află pe sub pământ. Despre care făpturi sau ființe este vorba?

În versetele menționate nu oferă o descriere specifică a făpturilor sau ființelor care se află sub pământ.  În unele cazuri, referințele la locurile sub pământ ar putea indica locul morților sau un spațiu asociat cu judecata divină. Interpretările precise pot varia în funcție de tradiția teologică și de exegeza biblică a diferitelor grupuri religioase. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu