29 iun. 2013

Arcul de Triumf din Chișinău: Monument al istoriei controverse

Arcul de Triumf din Chișinău, cunoscut și sub numele de "Porțile Sfinte", reprezintă o structură arhitectonică care îmbină eleganța cu o istorie încărcată de semnificații contradictorii. Situat pe Piața Marii Adunări Naționale, acest monument devine subiectul unei dezbateri aprinse în contextul identității, istoriei și simbolurilor naționale.

Unii consideră că Arcul este un simbol al ocupației Basarabiei de către Imperiul Rus și de către Uniunea Sovietică, în timp ce alții îl văd ca pe un simbol al victoriei în război.


În opinia mea, Arcul de Triumf este un simbol complex, care poate fi interpretat în mai multe moduri.

Din punct de vedere istoric.

Arcul este un monument important, care amintește de evenimentele care au marcat istoria Basarabiei. Construit în 1840 după proiectul arhitectului Luca Zaușkevici, Arcul de Triumf a fost inițial dedicat victoriilor armatei ruse în războiul 1806-1812 împotriva trupelor otomane și anexării teritoriului de est al Țării Moldovei (Basarabia). Monumentul a marcat momente cruciale din istoria regiunii, dar și ale Rusiei țariste. Arcul a simbolizat, timp de mai multe decenii, dominația Rusiei asupra Basarabiei, iar cu păstrarea hotarului la Prut aceeși simbolistică se păstrează și în prezent.

Odată cu venirea regimului sovietic, Arcul de Triumf a suferit transformări semnificative. Redenumit "Arcul Victoriei," monumentul a devenit simbolul victoriei asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial. Plăcile comemorative de pe piloni au eternizat momente cheie, cum ar fi eliberarea Chișinăului de sub ocupația germano-fascistă și decorarea orașului conform decretului Prezidiului Sovietului Suprem al URSS. Până la 1991, la nivelul de jos al pilonilor porţilor erau montate plăci memoriale de marmură cu următoarele texte:

1)      Ordinul Comandantului Suprem al Forţelor Armate al URSS I.V. Stalin din 24 august 1944 cu privire la Eliberarea Chişinăului de sub ocupaţia germano-fascistă.
2)   Decretul Prezidiului Sovietului Suprem al URSS de decorare a oraşului Chişinău.

3)  Numele eroilor URSS decoraţi cu această înaltă distincţie pentru actele de eroism săvârşite pe teritoriul Republicii Moldova.

Din punct de vedere cultural, Arcul de Triumf este o operă de artă importantă, care reprezintă o parte importantă a patrimoniului cultural al Basarabiei. Monumentul este construit din piatră albă, în stil neoclasic, și are o înălțime de 13 metri. Arcul este decorat cu reliefuri și basoreliefuri care reprezintă scene din istoria Basarabiei.

Din punct de vedere politic, Arcul de Triumf poate fi interpretat ca un simbol al dominației rusești sau al rezistenței românești. Pentru unii, Arcul este un simbol al umilinței și al suferinței, care amintește de perioada ocupației rusești și sovietice.

Astfel prezența monumentului în Piața Marii Adunări Naționale este o provocare la adresa identității românești. Cu toate că în 1991 Parlamentul Republicii Moldova a emis o hotărâre privind eliminarea monumentelor și a altor atributici ale ideologiei comuniste, implementarea sa nu a fost completă. Arcul de Triumf rămâne un punct de discuție, cu privire la respectarea hotărârii și la semnificația sa contemporană.

Conform Hotărîrii Parlamentului Nr. 688 din  25.08.1991 “Cu privire la lichidarea monumentelor şi altei atributici a ideologiei comuniste”,
1. Guvernul Republicii Moldova va emite o dispoziţie comitetelor executive ale organelor autoadministrării locale în vederea:
- demontării şi depozitării monumentelor şi altei atributici a ideologiei comuniste şi celor de propagare a pseudoistoriei poporului;
- schimbării denumirilor de localităţi, străzi, întreprinderi, instituţii, organizaţii, ce poartă amprenta acestei ideologii, în conformitate cu tradiţiile istorico-culturale ale poporului;
- sustragerii din uz a materialelor vizual-ilustrative de propagandă comunistă.

2. Termenul de îndeplinire a prezentei Hotărîri se stabileşte pînă la 5 septembrie 1991.
 Trecuse-ră peste mulţi ani de la Declaraţia de independenţă a Republicii Moldova, dar mai sunt în Republica Moldova multe monumente, străzi, localităţi ce poartă amprenta ideologiei comuniste şi de propagare a pseudoistoriei poporului. 
De ce nici Guvernul nici organele autoadministrării locale nu îndeplinesc Hotărîrea Parlamentului? 

În cele din urmă, decizia cu privire la semnificația Arcului de Triumf este o decizie personală. Fiecare dintre noi poate vedea în acest monument ceea ce dorește. Cu toate acestea, este important să ne amintim că Arcul de Triumf este un simbol al istoriei și al identității, care amintește de evenimentele care au marcat istoria Basarabiei.

Arcul de Triumf din Chișinău rămâne un monument cu multiple straturi de semnificație, care reflectă istoria complexă a regiunii. Într-un climat de dezbatere și schimbare, deciziile privind destinul acestui monument trebuie luate cu respect față de diversitatea de opinii și sensibilități. Indiferent de rezultat, Arcul de Triumf va rămâne un element central în povestea istoriei și identității Chișinăului.

În opinia mea, Arcul de Triumf ar trebui să fie păstrat ca un monument istoric și cultural. Monumentul este o parte importantă a patrimoniului cultural al Basarabiei și merită să fie conservat pentru generațiile viitoare. Cu toate acestea, este important ca Arcul să fie interpretat în mod corect, ținând cont de istoria și de semnificația sa complexă.În lumina dezbaterilor actuale, se propune transferarea monumentului "Porțile Sfinte" în altă locație de pe Piața Marii Adunări Naționale. Mai ales că fosta Piața Victoriei începând cu anii 1989-1990-1991 este simbolul dezrobirii naționale a românilor basarabeni și pe drept se numește Piața Marii Adunări Naționale. Această soluție, ar putea contribui la depolitizarea simbolului și la respectarea diverselor perspective asupra istoriei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu