22 dec. 2023

CARTEA VIEŢII – FIŞIERELE DE INFORMAŢII DIN PLANUL GENERAL DIVIN

 Cartea Vieţii sau Cărţile sunt acele fişiere de informaţie din Planul general Divin în care sunt scrişi oamenii, soarta lor, faptele lor şi viaţa pe pămînt şi în ceruri.

În Cartea Vieţii deja sunt scrise numele unor oameni, şi deci nu depinde de faptele oamenilor, ci invers faptele lor deja sunt prescrise. În Cartea Vieţii sunt scrişi oamenii care vor birui răul, vor fi îmbrăcaţi în “haine albe”, adică comportamentul lor va fi curat, neprihănit, moral.



Iisus nu îi va şterge din Cartea Vieţii, deoarece nici nu i-a scris El ci Tatăl Dumnezeu, Iisus doar va mărturisi. La fel se accentuează că unii oameni (numele lor) sunt scrişi în Cartea Vieţii de la întemeierea lumii, deci până la naşterea lor materială. Persoanele care nu sunt scrişi în Cartea Vieţii se vor închina Fiarei. Judecata oamenilor va fi după faptele lor, care sunt deja scrise în Cartea Vieţii.

Astfel soarta oamenilor, faptele lor sunt deja programate. Oamenii care nu sunt scrişi în Cartea Vieţii se vor închina Fiarei dar osînda lor este pregătită şi ei vor pieri fiind aruncaţi în foc.

 

 Sfânta Evanghelie după Luca

Cap.10.20. ,,Dar nu vă bucuraţi de aceasta, că duhurile vi se pleacă, ci vă bucuraţi că numele voastre sunt scrise în ceruri.”

El îi avertizează să nu se bucure doar de puterea de a izgoni duhurile necurate, ci să se bucure în primul rând că numele lor sunt scrise în ceruri.

 

 CORANUL

Surah 57|22| ,,Nici o nenorocire nu atinge pământul şi nici pe voi înşivă fără ca aceasta să nu fie scrisă într-o Carte, înainte chiar de a fi descătuşat-o. Aceasta Îi este lesne lui Dumnezeu!”

Acesta afirmă că nicio nenorocire nu poate să atingă pământul sau oamenii fără ca aceasta să fi fost înregistrată sau scrisă într-o Carte, înainte chiar de a se întâmpla. Aceasta reflectă credința că Dumnezeu are cunoașterea completă și controlul asupra tuturor lucrurilor. Acest verset subliniază că totul este sub controlul și cunoașterea lui Dumnezeu și că evenimentele sunt predestinate în planurile Sale.

 

Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul

Cap.3.5. ,,Cel ce biruieşte va fi astfel îmbrăcat în veşminte albe şi nu voi şterge deloc numele lui din cartea vieţii şi voi mărturisi numele lui înaintea părintelui Meu şi înaintea îngerilor Lui.”

Isus le promite celor care biruiesc și sunt credincioși că vor fi îmbrăcați în veșmintele albe. Acest simbol al veșmintelor albe indică sfințenia și puritatea și reprezintă mântuirea și curăția sufletului. Isus mai spune că nu va șterge numele celor care au biruit din Cartea Vieții, ceea ce înseamnă că ei vor avea parte de viața veșnică în prezența lui Dumnezeu. De asemenea, Isus va mărturisi numele lor înaintea lui Dumnezeu și a îngerilor Lui, confirmând astfel mântuirea lor.

Acest pasaj oferă o promisiune de mântuire și încurajează credincioșii să persevereze în credință și să biruiască ispitele vieții, pentru a primi răsplata divină.

 

 Ieşirea - a doua carte a lui Moise

Cap. 32. 32, 33 ,,Rogu-mă acum, de vrei să le ierţi păcatul acesta, iartă-i; iar de nu, şterge-mă şi pe mine din cartea Ta, în care m-ai scris!"  Zis-a Domnul către Moise: "Pe acela care a greşit înaintea Mea îl voi şterge din cartea Mea.”

Moise a spus că, dacă Dumnezeu nu-i iartă, atunci să fie șters și el din cartea lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte, Moise a fost atât de îngrijorat pentru poporul său încât era gata să-și ofere propria sa viață pentru ei.

În răspunsul lui Dumnezeu, El a afirmat că va șterge pe cei care au păcătuit împotriva Lui din cartea Sa, făcându-și astfel cunoscută hotărârea Sa de a-i pedepsi pe cei vinovați.

 

 CORANUL

Surah 6|59| ,,El are cheile Tainei pe care nu o cunoaşte nimeni afară de El. El cunoaşte ceea ce este pe uscat şi în mare. Nici o frunză nu pică fără ca El să o ştie. Nu este nici măcar un grăunte în întunecimile pământului, nici nimic, fie verde, fie uscat, care să nu fie amintit într-o Carte desluşită.”

Acest verset subliniază cunoașterea profundă și detaliată pe care Dumnezeu o deține cu privire la toate aspectele existenței, atât cele vizibile, cât și cele ascunse.

Acest verset evidențiază cunoașterea profundă a lui Dumnezeu cu privire la viitor, inclusiv cunoașterea Orei Judecății (Ziua de apoi), dar și cunoașterea aspectelor zilnice, precum ploaia, dezvoltarea fătului în pântece și momentul și locul morții fiecărui individ. El subliniază faptul că doar Dumnezeu deține această cunoaștere detaliată, iar toate aceste aspecte sunt consemnate într-o Carte deslușită sau într-un registru divin.

 

Psalmul 68

32. ,,Şterşi să fie din cartea celor vii şi cu cei drepţi să nu se scrie.”

În acest pasaj, Psalmistul se roagă ca cei răi și cei care se opun lui Dumnezeu să fie șterși din "cartea celor vii," ceea ce sugerează că aceștia ar trebui să fie pedepsiți sau excluși din rândul celor binecuvântați de Dumnezeu. În contrast, "cei drepți" sau cei neprihăniți sunt cei care sunt menținuți în acea carte a vieții.

 

Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul

Cap.13.8. ,,Şi i se vor închina ei toţi cei ce locuiesc pe pământ, ale căror nume nu sunt scrise, de la întemeierea lumii, în cartea vieţii Mielului celui înjunghiat.”

Cu toate acestea, cei ale căror nume sunt scrise în "cartea vieții Mielului înjunghiat" sunt considerați ca fiind aleși sau binecuvântați de Dumnezeu și nu vor participa la închinarea Bestiei.

 

 Daniel

Cap. 12.1. ,,Şi în vremea aceea se va scula Mihail, marele voievod care ocroteşte pe fiii poporului tău, şi va fi vreme de strâmtorare cum n-a mai fost de când sunt popoarele şi până în vremea de acum. Dar în vremea aceea, poporul tău va fi mântuit şi anume oricine va fi găsit scris în carte.”

Totuși, cei care vor fi mântuiți sunt cei ale căror nume vor fi găsite scrise în "carte". Aceasta este o referință la "Cartea Vieții" sau "Cartea Mielului" menționată și în alte părți ale Bibliei, care conține numele celor aleși și mântuiți de Dumnezeu.

 

 CORANUL

Surah 11|6| ,,Nu este vietate pe pământ care să nu fie înzestrată de Dumnezeu, şi căruia El să nu-i cunoască culcuşul şi cămara, căci totul este într-o Carte desluşită.”

Acest verset subliniază credința islamică în providența lui Dumnezeu și în controlul Său asupra tuturor aspectelor vieții și creației. El arată că fiecare creatură are un rol și un loc specific în planul lui Dumnezeu, iar aceasta este înregistrată într-o Carte divină, care este văzută ca o exprimare a cunoașterii și planurilor lui Dumnezeu pentru creația Sa.

 

 CORANUL

Surah 11|105| ,,În Ziua când acesta se va împlini, nimeni nu va vorbi decât cu îngăduinţa Sa. Unii vor fi nenorociţi, alţii fericiţi.”

Acest verset subliniază faptul că în Ziua Judecății, toate ființele umane vor fi sub autoritatea și controlul lui Dumnezeu, și nimeni nu va putea vorbi sau acționa fără a avea permisiunea Sa

 

 CORANUL

Surah 17|13| ,,Fiecărui om i-am legat soarta de gât şi în Ziua Învierii îi vom scoate o carte pe care o va afla deschisă:“Citeşte-ţi cartea! Ea este de ajuns astăzi ca tu să dai socoteală de tine însuţi.”

Versetul indică faptul că fiecare individ va avea o carte sau un registru al vieții lor, în care sunt înregistrate toate faptele și acțiunile lor. Cartea sau registru se consideră a fi o înregistrare exactă și infailibilă a vieții și acțiunilor fiecăruia, care va servi ca bază pentru judecata finală.

 

Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul

Cap.20.12.15. ,,Şi am văzut pe morţi, pe cei mari şi pe cei mici, stând înaintea tronului şi cărţile au fost deschise; şi o altă carte a fost deschisă, care este Cartea vieţii; şi morţii au fost judecaţi din cele scrise în cărţi, potrivit cu faptele lor.

Iar cine n-a fost aflat scris în cartea vieţii, a fost aruncat în iezerul de foc.”

Acest verset indică că fiecare persoană poartă propriile acțiuni și responsabilități, și în Ziua Învierii, li se va arăta o carte care va dezvălui toate detaliile faptelor lor. Cartea sau registru se consideră a fi o înregistrare exactă și infailibilă a vieții și acțiunilor fiecăruia, care va servi ca bază pentru judecata finală.

 

Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul

Cap.21.27. ,,Şi în cetate nu va intra nimic pângărit şi nimeni care e dedat cu spurcăciunea şi cu minciuna, ci numai cei scrişi în Cartea vieţii Mielului.

Numai cei a căror nume sunt scrise în "Cartea vieții Mielului" vor avea acces la această cetate. "Cartea vieții Mielului" reprezintă lista celor mântuiți și aleși de Dumnezeu. 

Textul prezentat evidențiază tema recurenței unei "Cărți a Vieții" sau "Cărți" în diferite tradiții religioase, cu accent pe creștinism și islam, și oferă o viziune asupra conceptului divin al predestinării, judecății și mântuirii.

 

CONCLUZII:

 

1.   Textul susține ideea că destinul uman, precum și evenimentele din lume, sunt scrise într-o "Carte Divină" de la începuturile lumii. Acest aspect sugerează credința în predestinare și controlul absolut al lui Dumnezeu asupra tuturor lucrurilor.

 

2.   Ideea că faptele oamenilor sunt deja scrise într-o "Carte a Vieții" sau "Carte Divină" indică că fiecare individ va fi judecat în funcție de acțiunile lor. Aceasta este o temă comună în textele religioase, evidențiind responsabilitatea individului față de Dumnezeu.

 

3.   Apare și conceptul că cei care sunt aleși și mântuiți de Dumnezeu au numele scrise în "Cartea Vieții." În contrast, cei care nu sunt incluși în această carte sunt supuși osândei și pierderii, simbolizate prin închinarea la "Bestie" sau aruncarea în "iezerul de foc."

 

4.  Textul face referire la ideea că cei mântuiți vor fi îmbrăcați în "veșminte albe," simbol al sfințeniei și curăției sufletești în fața lui Dumnezeu.

 

5.   Textul indică că Iisus (și implicit Mielul) are un rol în mărturisirea și protejarea celor aleși. Acest aspect apare în contextul promisiunii că numele celor care biruie vor fi menținute în "Cartea Vieții."

 

Autor: Iurii Moisei ©

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu