22 dec. 2023

FAZA I SAU ÎNCEPUTUL

   În această lucrare vom încerca să explicăm Determinismul Divin prin prisma aspectului spiritual care se regăseşte în cărţile sacre. Convingerea noastră în Determinismul Divin este întărită prin autoritatea Bibliei şi a Coranului. În aceste cărţi sacre poţi găsi însuşi Cuvântul lui Dumnezeu. Cine nu crede în Dumnezeu şi nu primeşte Biblia şi Coranului ca un argument, n-are decât s-o ignoreze, dar cine se încrede în Biblie şi Coran, ca surse demne de încredere, va avea acces la argumente, credinţă şi în fine la adevărul dictat însuşi de Creatorul Universului.


Informația din Biblia va fi preluată de pe siteul:  https://www.bibliaortodoxa.ro iar informația din Coran va fi preluată de pe siteul:

https://sites.google.com/site/coranarabromanonline/coran-cuprins

Acest aspect sacru cuprinde acele argumente pe care fiecare om cugetând logic, având bună voinţă spre a cunoaşte adevărul şi fiind echidistant, va ajunge la anumite concluzii.

Voi încerca să prezint ipotetic fazele creaţiei a Lumii şi a Omului bazîndu-mă pe verseturile şi din Biblie şi din Coran şi luînd în consideraţie concluziile analizelor fenomenelor istorice care indică clar că toate fenomenele se supun unor legităţi. Deoarece prezentarea este o Ipoteză voi încerca s-o argumentez cu citate din cărţile sfinte.

                                   

    Faza I sau ÎNCEPUTUL

 În această fază iniţială nu era nimic, nu era nici Natura (Lumea noastră) nici altă lume (Lumea spiritelor). Dumnezeul nu era Creator, încă nu era născut Iisus Hristos, deci Dumnezeu nu era nici Tatăl şi nu putea fi deoarece nu avea fii (copii).

Însă Dumnezeu, totuşi fiind Atotştiitor şi Atotputernic cunoşte totul şi are putere totalul. În această fază unele caracteristici Divine ale sale încă nu s-au descoperit în desfăşurarea absolută. Dumnezeu era singur şi unic, însă având ştiinţă despre tot, El ştia principiile Planului său Divin General. Însă acest Plan era în interiorul Său.

 Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul

Cap.1. 8. ,,Eu sînt Alfa şi Omega, Începutul şi Sfârşitul”, zice Domnul Dumnezeu, cel ce este, cel ce era, şi cel ce vine, cel Atotputernic”.

Aceste cuvinte sunt atribuite lui Dumnezeu și sugerează natura Sa divină și supremă. El este Începutul și Sfârșitul tuturor lucrurilor, iar titlurile "Alfa" și "Omega" reprezintă prima și ultima literă a alfabetului grecesc, sugerând că El este Începutul și Sfârșitul întregii creații. De asemenea, versetul subliniază faptul că Dumnezeu este veșnic și atotputernic, având autoritatea supremă asupra întregului univers.

 

Coranul

Surah 2. Al Baqara (Vaca)

 2|29 „El este Cel ce v-a făcut vouă totul pe pământ, apoi s-a întors către cer şi l-a rânduit în şapte tării. El este Atoateştiutorul.”

Acesta este un verset care subliniază măreția și cunoașterea lui Dumnezeu. Acest verset și altele asemănătoare servesc ca amintire a puterii și înțelepciunii lui Dumnezeu în creația și conducerea universului.

Dumnezeu, este în cunoştinţă deplină de Planul său Divin, de scopul preconizat, de forma şi conţinutul existenţei. Cu alte cuvinte, Dumnezeu a fost, este pururea ATOTŞTIITOR. Această calitate stabileşte atitudinea lui Dumnezeu asupra fenomenelor materiale şi spirituale în fazele lor de ne existenţă şi de existenţă.

Aceasta arată supremația lui Dumnezeu în calitate de Creator și Stăpân al întregului univers, deoarece El cunoaște toate detaliile și păstrează controlul asupra tuturor aspectelor creației Sale. Acest verset subliniază, de asemenea, importanța credinței în Dumnezeu în Islam și recunoașterea puterii Sale absolute.

 

Isaia

Cap.5.19. ,,Căci ei zic: ,,Grăbească Domnul să-şi facă lucrul Său curând, ca să vedem şi să se plinească planul Sfântului lui Israel, ca să-l cunoaşte”.

Acest verset arată că oamenii, în ciuda avertismentelor primite, nu înțeleg gravitatea acțiunilor lor și presupun că Dumnezeu ar trebui să acționeze mai rapid sau că El ar trebui să-Și îndeplinească planurile în mod imediat.

 

 Isaia

Cap.46.10. ,,De la început Eu vestesc sfârşitul şi mai dinainte ceea ce are să se întâmple. Şi zic: Planul Meu va dăinui şi toată voia Mea o voi face!”

Cap.46.11. ,,De la răsărit chem o pasăre de pradă, dintr-un ţinut depărtat un om care să împlinească planul Meu. Am vorbit, voi împlini; am hotărât, voi înfăptui!”

 Dumnezeu ştie şi Trecutul şi Prezentul şi Viitorul. Pentru Dânsul timpul lumii materiale nu se răsfrânge, deoarece El nu există în categoria de Timp şi Spaţiu ca şi lumea noastră. Altfel spus, dacă lumea naturală este contradictorie, Dumnezeu este unic, fără contradicţii. Dumnezeu a creat un Plan pentru Univers şi acesta se va îndeplini obligatoriu.

Aceste versete din Cartea lui Isaia, mai precis din capitolul 46, exprimă puterea, controlul și suveranitatea lui Dumnezeu asupra evenimentelor și destinului uman. Ele subliniază că Dumnezeu are cunoștință și control asupra viitorului și că El își îndeplinește planurile și hotărârile Sale cu siguranță.

Versetul 10 spune că Dumnezeu cunoaște sfârșitul încă de la început și că planurile Sale nu vor eșua niciodată. Acesta reafirmă faptul că voia lui Dumnezeu se va împlini.

Versetul 11 indică faptul că Dumnezeu aduce oameni din diferite locuri și îi cheamă pentru a îndeplini planul Său. Aceasta arată că El utilizează mijloace diverse pentru a-și realiza voia și hotărârile Sale.

În ansamblu, aceste versete transmit un mesaj de încredere în suveranitatea lui Dumnezeu și în realizarea voii Sale. Ele amintesc cititorilor că Dumnezeu are controlul asupra tuturor lucrurilor și că planurile Sale sunt sigure și nu pot fi oprite.

 

 Isaia

Cap. 37. 26.   ,,Oare nu auzi tu? Din vremi străvechi am pregătit aceasta; din veac le-am hotărât şi acum le aduc la îndeplinire! Tu voiai să prefaci în ruină cetăţile cele întărite.”

 Acest pasaj subliniază că planurile lui Dumnezeu sunt atotputernice și că Ele sunt stabile de-a lungul veacurilor. Dumnezeu știe totul de la început și își aduce voința la îndeplinire în ciuda planurilor sau acțiunilor oamenilor.

Dumnezeu a creat demult un Plan pentru Univers şi acesta se va îndeplini obligatoriu.

 

Sfânta Evanghelie după Luca 

Cap.16.17.      ,,Dar mai lesne e să treacă cerul şi pământul, decât să cadă din Lege un corn de literă.”

Această învățătură a lui Isus subliniază caracterul permanent și neschimbător al Legii lui Dumnezeu. Isus aduce în discuție ideea că chiar și cele mai mici detalii ale Legii divine sunt importante și că aceasta nu se schimbă. "Un corn de literă" se referă la cea mai mică parte a unui caracter sau litere în textul Legii.

 Astfel, Isus subliniază că niciun detaliu al Legii lui Dumnezeu nu va dispărea sau se va schimba și că este datoria credincioșilor să respecte și să urmeze Legea cu credință și ascultare.

Viitorul pentru Materie (Natură) este posibil, probabil şi ne cunoscut sau foarte puţin cunoscut pentru omenire. Pentru Creatorul - Dumnezeu, Viitorul este deja realizat în existenţa spirituală şi îi este cunoscut în esenţă. Fiind unicul Demiurg el este şi Atotputernic, cu alte cuvinte, numai unica putere al Duhului Sfânt atribuită lui Dumnezeu, este Puterea universală. Fiind Atotputernic, el stabileşte nu numai Viitorul prin Planul său Spiritual ci şi Hotărăşte. Altfel spus, Viitorul este subordonat absolut Creatorului şi inevitabil se va îndeplini. Dumnezeu a înfăptuit, zidit lucrurile şi le controlează.

 

Coranul

Surah 20 Ta Ha (Pogorârea)

20|49| ,,Faraon spuse: “Cine este Domnul vostru, Moise?”

20|50| ,,El spuse: “Domnul nostru este Cel ce a dat fiecărui lucru făptura sa şi apoi l-a călăuzit.”

20|51| ,,Faraon spuse: “Care a fost soarta leaturilor dintâi?”

20|52| ,,Moise spuse: “Ştiinţa despre ele este la Domnul meu, într-o Carte. Domnul meu nu se rătăceşte şi nu uită.”

 

 Isaia

Cap. 45. 7. 8. ,,Eu întocmesc lumina şi dau chip întunericului, Cel ce sălăşluieşte pacea şi restriştei îi lasă cale: Eu sunt Domnul Care fac toate acestea.

Picuraţi rouă de sus, voi ceruri, şi norii să reverse în ploaie dreptatea! Pământul să se deschidă şi să odrăslească mântuirea şi dreptatea să dea mlădiţe laolaltă: Eu, Domnul, am zidit toate acestea!”

Ele subliniază că Dumnezeu controlează lumina și întunericul, pacea și restriștea, și că El este Cel care hotărăște aceste aspecte în lume.

De asemenea, el subliniază că Dumnezeu hotărăște pacea și restriștea, ceea ce arată suveranitatea Lui asupra evenimentelor.

În ansamblu, aceste versete din Isaia subliniază suveranitatea lui Dumnezeu și controlul Său asupra lumii și a evenimentelor. Ele sugerează și importanța dreptății și binecuvântării pe care Dumnezeu le poate aduce omenirii prin harul Său.

Acest determinism Divin pune toate lucrurile “la locul potrivit şi în timpul potrivit”. Şi dacă ceva sau cineva există, acest ceva sau cineva este din Voia absolută al Creatorului, iar dacă ceva sau cineva nu există, la fel din Voia Lui. Tot Universul în întregime astfel apare şi dispare fatal sub forţa Creatorului, conform Planului său care în Biblie şi în Coranul se numeşte Lege, sau Planul Meu. Oamenii cunosc limitat numai ceea ce voieşte Dumnezeu.

 

 Coranul

 Sura 2. Al Baqara (Vaca)

 2|255| ,,...El cunoaşte cele dinaintea lor şi cele de după ei, iar ei nu cuprind din ştiinţa Sa decât ceea ce El voieşte...”

  El subliniază că Dumnezeu are cunoaștere completă și că El cunoaște toate lucrurile, atât cele din trecut, cât și cele din viitor. Oamenii, în schimb, au acces doar la ceea ce Dumnezeu alege să le dezvăluie și să le ofere din cunoștința Sa. Ei nu pot înțelege în totalitate ceea ce știe Dumnezeu. Voinţa Creatorului este absolută asupra întregului Univers şi asupra „toate neamurile”

 

 Isaia

Cap. 14. 24. ,,Juratu-S-a Domnul Savaot şi a zis: ,,Cum am hotărât, aşa va fi, precum M-am sfătuit, aşa se va întâmpla!”

Cap. 14. 26. ,,Iată hotărârea pentru tot pământul, iată mâna întinsă peste toate neamurile!”

Cap. 14. 27.   ,,Dacă Domnul Savaot a hotărât, cine îl va putea împiedica? Şi dacă mâna Lui stă întinsă, cine o va întoarce la loc?”

Aceste versete sunt din cartea profetului Isaia din Vechiul Testament al Bibliei și exprimă puterea și suveranitatea lui Dumnezeu în hotărârile și planurile Sale.

Dumnezeu face cunoscută hotărârea și planul Său nu doar pentru un singur popor sau o singură națiune, ci pentru întregul pământ și pentru toate neamurile. Aceasta arată intenția Lui de a se manifesta în întreaga lume.

Dacă El hotărăște să facă ceva și își întinde mâna pentru a acționa, nimeni nu poate să se opună sau să împiedice realizarea acelei hotărâri.

 

 

 

 

CONCLUZII:

 

1.         Dumnezeu are un plan divin și că acesta se va îndeplini în mod inevitabil. Pentru Dumnezeu, timpul nu are aceeași dimensiune ca pentru oameni, fiind în afara categoriilor de timp și spațiu. Dumnezeu este atotștiutor și atotputernic. El are cunoaștere perfectă despre toate lucrurile, atât cele din trecut, cât și cele din viitor. De asemenea, El are controlul absolut asupra tuturor lucrurilor, inclusiv a evenimentelor și a destinului uman.

 

2.         Se subliniază că oamenii au acces doar la cunoștințele pe care Dumnezeu alege să le dezvăluie și că limitările lor în înțelegerea divină sunt recunoscute. Autorul aduce în discuție și importanța respectării Legii divine și permanența acesteia, așa cum este prezentată în învățăturile lui Isus.

 

3.         Din citate se subliniază puterea și suveranitatea lui Dumnezeu asupra evenimentelor și popoarelor. Se menționează că hotărârile lui Dumnezeu sunt absolute și că nimeni nu poate împiedica realizarea acestora. Dumnezeu a creat un plan divin pentru univers. Acest plan este unic și etern, și este deja realizat în existenţa spirituală a lui Dumnezeu. Fiind atotputernic, Dumnezeu își îndeplinește planul Său cu siguranță.

 

4.         Textul evidențiază ideea că toată creația și existența au la bază voința și planul divin al lui Dumnezeu. Viitorul este văzut ca fiind deja realizat în existența spirituală a Creatorului. Viitorul este subordonat absolut Creatorului și inevitabil se va îndeplini. Voința lui Dumnezeu este absolută asupra întregului Univers și asupra „toate neamurilor”. Nimeni și nimic nu poate să se opună sau să împiedice realizarea voinței lui Dumnezeu.

 

5.         În concluzie, textul furnizează o perspectivă detaliată asupra Determinismului Divin, bazată pe interpretarea autorului asupra textelor sacre. Se pune un accent puternic pe suveranitatea, cunoașterea și planul lui Dumnezeu în orchestrarea tuturor evenimentelor în univers.


Autor: Iurii Moisei ©


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu