28 iul. 2024

Când s-a născut Ştefan cel Mare ?

 Deși anul nașterii lui Ștefan cel Mare nu este precis documentat, perioada în care a trăit și a domnit (1457-1504) este bine cunoscută și a avut o importanță majoră în istoria Moldovei. Este considerat unul dintre cei mai importanți domnitori moldoveni datorită victoriilor sale militare, consolidării statului și promovării culturii și religiei. Deși importanța exactă a anului nașterii nu schimbă semnificativ percepția istorică asupra realizărilor și influenței sale este foarte important de a stabili când s-a înăscut această persoană remarcabilă pentru poporul român.

Există mai multe teorii și estimări bazate pe documente istorice și evenimente contemporane. Unii istorici numesc diverși ani de naștere: 1433, 1435, 1438, 1439, 1440, dar precis anul de naștere a lui Ştefan cel Mare nu a fost confirmat.

Astfel, din lipsa de surse documentare certe se poate de folosit alte metode de cercetare și precalculare netradiționale.

Una din metodele de studiere a fenomenelor istorice este studiereea datelor istorice prin analiza lor în comparație cu Secțiunea de aur sau Cliodinamica deterministă, vezi articolul ,,Cliodinamica Derministă, Noțiuni Generale” https://fatalismistoric.blogspot.com/2023/06/cliodinamica-derminista-notiuni-generale.html

 Prin metodica Cliodinamica determenistă au fost analizate fenomenele istorice ale popoarelor și diferitor persoane, inclusiv personalitatea lui Ștefan cel Mare, vezi articolul ,,Cliodinamica derministă a vieții lui Ştefan cel Mare”

https://fatalismistoric.blogspot.com/2015/04/viata-si-activitatea-lui-stefan-cel_25.html

 Pentru a utiliza această metodică și a calcula presupusului an de naştere terebuie de ales așa un ,,nod istoric”, un an, care ar fi determinat și pentru nașterea persoanei dar și pentru decesul lui Ștefan cel Mare. 

Izvoarele istorice ne ajută să determinăm acest an important.

Ştefan S. Gorovei în lucrarea ,,Muşatinii” semnala următoarele: ,,Cel, care, în aprilie 1457 cucerea tronul Moldovei prin puterea armelor şi prin dreptul “osului de domnesc” înlăturând un domn care, prin comparaţia cu el, a lăsat imaginea unui nevrednic, reia fiu şi nepot de voievod, născut pe la 1435”. ,,O rană veche, dobândită la primul asediu al Chiliei, în 1462, nevindecată de toţi medicii chemaţi la curtea din Suceava şi agravată odată cu scurgerea anilor, l-a dus, în cele din urmă, în mormânt la 2 iulie 1504…”

Domnia lui Ştefan cel Mare a fost una glorioasă pe plan militar. A purtat 44 de campanii militare, dintre care a pierdut doar două. Majoritatea istoricilor cred că tocmai de la război i s-a tras şi moartea marelui voievod. Mai precis, o rană care nu s-a vindecat complet şi s-a redeschis către anii bătrâneţii. Rana ar fi căpătat-o după un asediu nereuşit din anii tinereţii. Este vorba despre campania din vara lui 1462 pentru cucerirea cetăţii Chilia, aflată în stăpânirea Ţării Româneşti, pe tronul căreia se afla Vlad Ţepeş. Asediul are loc pe 22 iunie 1462, iar Ştefan atacă în primele rânduri. Este rănit grav la un picior.

Istoricii spun că această rană va contribui mai târziu la moartea voievodului. Constantin C. Giurăscu, în lucrarea sa ”Istoria Românilor”, volumul II. scria: ,,Rana pe care o căpătase Ştefan la picior cu prilejul primului asediu al Chiliei în 1462 nu l-a împiedicat să poarte încă atâtea războaie şi să-şi cârmuiasă ţara timp de peste patru decenii. Nefiind îngrijit, însă, cum trebuie, ea nu s-a mai închis până la sfârşitul vieţii”.

În timpul asediului, Ștefan cel Mare a fost rănit grav la picior. Există mai multe relatări despre circumstanțele exacte ale rănirii, însă se crede că a fost lovit de un proiectil sau de o săgeată trasă de apărătorii cetății. Rana a fost severă și nu s-a vindecat complet niciodată, provocându-i dureri și probleme de sănătate pentru restul vieții. Deși nu l-a împiedicat să continue să lupte și să conducă țara, rana a devenit o problemă cronică care i-a afectat semnificativ sănătatea.

Voi încerca să folosesc Cliodinamica determenistă pentru a calcula anul de naştere.

Ca ipoteză voi presupune, că rana primită la asediul Chiliei din 1462, a fost fatală pentru Domnul Moldovei, care a adus la moartea tardivă, dar sigură a lui Ştefan în 1504. 

Pentru calcularea presupusului an de naştere voi folosi următoarele date:

1462 – anul primirii traumei;

1504 – moartea lui Ştefan cel Mare;

  Perioada dintre anul primirii traumei și anul decesului:  

1504 – 1462 = 42 ani

           Ulterior utilizând coeficientul  φ al secțiunii de Aur calculăm perioada de viață a lui Ștefan cel Mare:

                         42 x 1,618 ≈ 68      

Se calculează că Ștefan cel Mare a trăit 68 de ani.

Și acum calculăm anul de naștere:  1504 – 68 = 1436 

Astfel anul de naștere calculat este 1436.

În baza datelor calculate proiectăm segmentul vieții lui Ștefan cel Mare cu toate ,,nodurile istorice”.


Anul 1436 este unul dintre mulți ani de naștere probabili. Este posibil ca Ștefan cel Mare să se fi născut în jurul anului 1436.

 Argumente pentru anul 1436:

1.      Contextul istoric:

Tatăl lui Ștefan cel Mare, Bogdan al II-lea, a devenit domn al Moldovei în 1449. Dacă Ștefan s-ar fi născut în 1436, ar fi avut aproximativ 13 ani în momentul în care tatăl său a preluat tronul, o vârstă la care ar fi fost suficient de matur pentru a înțelege și a participa la afacerile de stat, pregătindu-se pentru domnie.

2.      Cariera militară:

Ștefan cel Mare a devenit domnitor al Moldovei în 1457, după ce l-a învins pe Petru Aron. Dacă s-ar fi născut în 1436, ar fi avut 21 de ani în momentul preluării tronului, o vârstă potrivită pentru a începe o carieră militară și politică.

Longevitatea: 

Ștefan cel Mare a murit în 1504. Dacă s-ar fi născut în 1436, ar fi avut aproximativ 68 de ani la momentul decesului, ceea ce corespunde în mare măsură cu estimările istorice despre vârsta sa la moarte.

 Dar totuși aceste argumente trebuie întărite și cu metodica Cliodinamicii determeniste. Dacă anul calculat 1436 este întradevăr anul de naştere atunci cu acest an şi cu perioadele mărginite de acest an trebuie să armoneze şi alte perioade din viața lui Ştefan cel Mare.

Anul de naștere probabil calculat 1436 corelează atât cu anul 1451 cât și cu anul 1475. Iar rapoartele dintre perioadele istorice se apropie de coeficientul proporției de Aur.

Anul de naștere probabil calculat 1436 corelează atât cu anul 1457 cât și cu anul 1492. Iar rapoartele dintre perioadele istorice se apropie de coeficientul proporției de Aur.

Anul de naștere probabil calculat 1436 corelează atât cu anul 1459 cât și cu anul 1497. Iar rapoartele dintre perioadele istorice se apropie de coeficientul proporției de Aur.

 

Anul de naștere probabil calculat 1436 corelează atât cu anul 1457 cât și cu anul 1470. Iar rapoartele dintre perioadele istorice se apropie de coeficientul proporției de Aur.

Concluzi:

Utilizând Secțiunea de Aur și Cliodinamica deterministă se poate de calculat anul probabil de naștere. Astfel adevăratul an de naștere a lui Ștefan cel Mare este cel mai probanil 1436. 

Deși anul nașterii lui Ștefan cel Mare rămâne subiect de dezbatere, impactul și realizările sale în istoria Moldovei sunt incontestabile. Fie că s-a născut în 1436 sau într-un alt an apropiat, Ștefan cel Mare rămâne un simbol al curajului și înțelepciunii în conducerea statului.

Autor: Iurii Moisei ©

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu