28 apr. 2023

TREI CULORI de Grigore Vieru


    Urmărind alocuțiunile politicienilor în cadrul festivităților dedicate Zilei Drapelului de Stat al Republicii Moldova am observat că nici unul nu a făcut referire la caracterul național românesc al tricolorului, numai aspectul politic de stat, etc.

    Conform Legii nr. 217/2010 privind Drapelul de Stat al Republicii Moldova se specifică că ,,Până la adoptarea unor însemne vexilare distincte, Drapelul de Stat exercită funcțiile Drapelului Național al Republicii Moldova, cumulând calitățile de Drapel Civil, Drapel de Stat şi Drapel de Război”.


     Chiar dacă au trecut 33 de ani de la aprobarea Drapelului de Stat, până în prezent legislativul țării nu a adoptat Drapelul Național, Drapelul Civil și Drapelul de Război al Republicii Moldova. 
    
           Clasicul literaturii române Grigore Vieru în poezia Tricolorul a subliniat că în 1990 noi am adoptat nu pur și simplu Drapelul de Stat ci anume Drapelul Național românesc - TRICOLORUL. Și culorile splendide ale Tricolorului sunt legate de iubire, vorbire, credință și ființă și toate sunt românești. Adevărat și frumos scris,mai ales că Vieru a văzut că aceste culori au fost date de însuși Isus Hristos din culorile Curcubeului. Această poezie elogiază Tricolorul României, steagul național, și exprimă adâncul sentiment de iubire și patriotism față de țara România. Grigore Vieru chiar dacă a fost un poet moldovean renumit, cunoscut pentru operele sale care promovează identitatea și cultura românească.

TREI CULORI de Grigore Vieru

Străine pofte ne-au răpit Când via dulce, când ogorul, 

Dar nimeni nu a izbutit Din piept să smulgă Tricolorul.

Fusese vremea mult prea cruntă, Şi-atât ne-a ars de dânsul dorul,

Că azi ne strângem şi la nuntă Şi la botez cu Tricolorul.


Trei culori şi-o singură iubire Românească,

Trei culori şi-o singură vorbire Românească!

Trei culori şi-o singură credință Românească,

Trei culori şi-o singură ființă Românească!

Atât de minunat scânteie, De crezi că de pe bolţi albastre

L-a rupt Hristos din curcubeie Şi l-a dat românimii noastre.

E cald sub el ca sub o rană Ce-a chinuit Mântuitorul,

E cald în Ţara cea Ştefană, Ne încălzește Tricolorul.


Trei culori şi-o singură iubire Românească,

Trei culori şi-o singură vorbire Românească!

Trei culori şi-o singură credință Românească,

Trei culori şi-o singură ființă Românească!

Poezia "Trei culori" a lui Grigore Vieru exprimă un profund sentiment de dragoste și devotament față de steagul național al României, Tricolorul. Poezia evidențiază conexiunea emoțională a poetului cu simbolurile naționale și cu istoria țării sale. 

Iată o analiză a poeziei:

Prima strofă:


"Străine pofte ne-au răpit Când via dulce, când ogorul": 

Poetul descrie o istorie marcată de invazii și pierderi, sugerând că străinii au vrut să ia pământurile și bogățiile românilor.

"Dar nimeni nu a izbutit Din piept să smulgă Tricolorul": 

În ciuda greutăților, tricolorul a rămas un simbol al identității și unității românești, impozibil de distrus.

A doua strofă:

"Fusese vremea mult prea cruntă, Și-atât ne-a ars de dânsul dorul": 

Poetul evidențiază suferința cauzată de conflictele din trecut, dar și dorința arzătoare de a păstra tricolorul.

"Că azi ne strângem şi la nuntă Şi la botez cu Tricolorul": 

Tricolorul devine un simbol al bucuriei și speranței pentru viitor, fiind prezent la momentele importante ale vieții.

Refrenul:

"Trei culori şi-o singură iubire Românească, Trei culori şi-o singură vorbire Românească! Trei culori şi-o singură credinţă Românească, Trei culori şi-o singură fiinţă Românească!": 

Se repetă de două ori, subliniind unitatea și identitatea națională definită de cele trei culori ale tricolorului.

A treia strofă:

"Atât de minunat scânteie, De crezi că de pe bolţi albastre L-a rupt Hristos din curcubeie Şi l-a dat românimii noastre": 

Tricolorul este descris ca o minune divină, o dar divin dăruit poporului român.

"E cald sub el ca sub o rană Ce-a chinuit Mântuitorul": 

Poetul face o comparație metaforică, sugerând că tricolorul oferă protecție și vindecare după rănile suferite de-a lungul istoriei.

"E cald în Ţara cea Ştefană, Ne încălzește Tricolorul": 

Tricolorul este personificat ca o sursă de căldură și unitate pentru Țara Românească, moștenirea lui Ștefan cel Mare.

Refrenul: (Se repetă, consolidând mesajul de unitate națională.)

1. Imn al patriotismului:

   Poezia este un omagiu adus culorilor tradiționale ale României și devine un fel de imn al patriotismului. Vieru subliniază că, indiferent de încercările prin care a trecut țara, Tricolorul a rămas întotdeauna prezent și important în inimile oamenilor.

2. Tema unității naționale:

   Fiecare strofă evidențiază unitatea națională și importanța păstrării identității culturale românești. Culorile tricolore devin simboluri ale unității în diversitate și ale forței națiunii.

3. Legătura cu istoria:

   Versurile menționează o vreme cruntă prin care a trecut țara, suggerând evenimente dificile din trecutul său. Cu toate acestea, Tricolorul a supraviețuit și este adus în diferite contexte de bucurie (la nuntă, la botez), indicând perseverența și puterea poporului român de a-și păstra identitatea.

4. Simbol religios:

   Tricolorul este descris ca fiind rupt de pe bolți albastre, sugerând o legătură apropiată între simbolurile naționale și spiritualitatea religioasă. Referirea la Hristos și la curcubeie poate adăuga o dimensiune sacrală Tricolorului, asociindu-l cu un dar divin.

5. Culori și iubire românească:

   Prin repetarea sintagmelor "Trei culori şi-o singură iubire Românească," "Trei culori şi-o singură vorbire Românească," poetul subliniază unitatea și coeziunea națiunii. Aceste culori devin un simbol al iubirii de țară și al identității naționale.

6. Sensibilitate și caldura simbolică:

   Tricolorul este descris ca fiind cald sub el ca sub o rană, amintindu-ne de suferințele și luptele naționale. Cu toate acestea, este și o sursă de căldură, sugerând că simbolurile naționale pot aduce consolare și putere.

În ansamblu, poezia "Trei culori" de Grigore Vieru reprezintă o expresie profundă a patriotismului și a atașamentului față de țara natală, punând în valoare importanța simbolurilor naționale în construirea și menținerea identității culturale.dorovici au cântat această poezie.

https://www.youtube.com/watch?v=gU6Vj7OLAm0

Autor: Iurii Moisei ©

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu