1 iun. 2024

Acord cu privire la Integrarea Europeană a Republicii Moldova

 PACTUL PENTRU EUROPA

Acord cu privire la Integrarea Europeană a Republicii Moldova

 26.05.2024                                                                                 mun. Chişinău

 


Luând în considerație proclamarea în anul 2005 a cursului strategic și ireversibil spre integrare europeană a Republicii Moldova, semnarea Acordului de Asociere în 2014 și depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană la 3 martie, 2022, acordarea la 23 iunie, 2022 de către Consiliul European a statutului de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană şi deschiderea politică pentru începerea negocierilor de aderare din 14 decembrie 2023.

Fiind conştienţi de faptul că aderearea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este singura strategie națională, care poate aduce mai multă dezvoltare, bunăstare, securitate și pace tuturor cetățenilor.

Având în vedere că, exprimarea unității naţionale privind subiectul integrării europene este un test de maturitate politică și civică pentru întreaga societate.

Conştienţi de faptul că, procesul de integrare europeană nu poate fi monopolul niciunui partid sau grup, iar crearea unității naționale în susținerea conceptului de integrare europeană necesită eforturi conjugate a întregii societăți.

Conștienți că, procesul de aderare la UE presupune un dialog continuu dintre opoziție și putere, bazat pe respect reciproc, incluziune, transparență şi responsabilitate.

Reieşind din faptul că, puterea și opoziția sunt obligate să respecte pluralismul democratic, separația puterilor în stat, independența presei, libertatea de expresie şi conștiința religioasă, într- un climat de toleranță şi respect, să asigure alegeri libere şi corecte, recunoaşterea şi respectarea drepturilor omului, inclusiv al minorităților naţionale, precum şi dezvoltarea durabilă și echilibrată a statului, în care normele sale sunt compatibile şi convergente cu principiile şi legislația comunitară a Uniunii Europene.

Fiind conștienți de faptul că, Republica Moldova în calitatea sa de stat candidat este obligată să întrunească fără nicio abatere Criteriile de la Copenhaga, inclusiv cele privind obligația de a dispune de o administrație publică competentă, meritocratică și bine organizată.

Subliniind necesitatea garantării şi implementării reale a principiilor de subsidiaritate, descentralizare şi autonomie patrimonială şi financiară efectivă a autorităților publice locale şi regionale.

Pledând pentru o economie funcțională de piață în care antreprenorii sunt tratați cu respect și în mod egal, ca parteneri de dezvoltare economică și socială durabilă, cu reguli clare şi predictibile.

Reieşind din necesitatea adoptării unui model durabil de bună guvernare a Republicii Moldova ca stat în care munca este respectată, iar delapidarea banului public este aspru pedepsită.

Reiterând principiile supremației legii, transparenței, responsabilității, integrității, profesionalismului şi ataşamentul pentru valorile statului de drept.

Luând în considerație că, Republica Moldova are nevoie de eforturi sistematice pentru a combate corupția endemică, birocrația excesivă și clientelismul politic, care subminează ordinea constituțională, instituțiile statului şi drepturile fundamentale ale cetățenilor.

Accentuând necesitatea de a asigura pacea şi securitatea cetățenilor Republicii Moldova în contextul agravării crizei sistemului de securitate colectivă în Europa.

Conştienţi de faptul că procesul de aderare la Uniunea Europeană poate fi realizat numai printr- un efort larg de unitate națională, creat de voința comună a tuturor cetățenilor săi.

Reieşind din faptul că, Uniunea Europeană promovează integrarea, cooperarea şi ajutorul reciproc între statele membre, dar, totodată, protejează şi manifestă respect pentru identitatea națională și etnică, valorile şi tradiţiile naționale.

Accentuând că, prezentul Acord este deschis tuturor partidelor politice, autorităților locale şi regionale, mediului academic, breslelor profesionale, organizațiilor societății civile, comunităților confesionale, grupurilor sindicale, reprezentanților comunităților diasporale, personalităților notorii ale vieții artistice, culturale şi sportive, care susțin procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în mod sincer şi necondiționat.

Subliniind că, Uniunea Europeană, reprezintă cel mai temeinic și sistematic partener în procesul de reformare a statului și societății noastre, oferindu-şi continuu susținerea politică, tehnică și financiară pentru dezvoltarea Republicii Moldova.

Întruniți azi, 26 mai, 2024, la Chişinău, noi, semnatarii prezentului Pact, declarăm următoarele:

·  e asumăm angajamentul politic de a contribui plenar la obiectivul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană;

·  să adoptăm obligația de a promova statul de drept, coeziunea socială şi solidaritatea națională în jurul obiectivului strategic de integrare europeană, punând interesul public deasupra intereselor personale, de grup şi de partid;

· să condamnăm războiul de agresiune și ocuparea cu forța a teritoriilor unor state suverane şi independente, manifestându-ne ataşamentul profund principiilor dreptului internațional și convențiilor, care apără suveranitatea, independența și integritatea statelor semnatare ale Cartei ONU, principii recunoscute în Constituția Republicii Moldova şi tratatele fundamentale ale Uniunii Europene.

 Cu bun simț, competență și solidaritate, Acordul cu privire la Integrarea Europeană a Republicii Moldova este susținut de:

 Partidul Verde Ecologist din Moldova;

Partidul Acțiune și Solidaritate;

Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei;

Partidul Liberal Democrat din Moldova;

Partidul Social Democrat European;

Partidul Național Liberal;

Partidul Puterea Oamenilor;

Partidul Mișcarea Alternativă Națională;

Platforma DA;

Partidul Schimbării;

Liga Orașelor și Comunelor;

Coaliția Pentru Unitate și Bunăstare;

Partidul Politic „Voința Poporului”. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu