16 iun. 2024

Strategii eficiente pentru combaterea dezinformării și promovarea informațiilor corecte în contextul referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

 În toamna anului 2024, cetățenii Republicii Moldova vor participa la un referendum crucial, ce va decide viitoarea direcție a țării în raport cu Uniunea Europeană. 

Este cert că înainte de a elebora  strategii privind promovarea  informațiilor despre Uniunea Europeană este rezonabil de a cunoaște avantajele și dezavantajele aderării Republicii Moldova la această structură continentală. Vezi articolul ,, Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană: Avantaje, Dezavantaje și contracararea acestora” -  https://fatalismistoric.blogspot.com/2023/12/uniunea-europeana-si-republica-moldova.html  

Această decizie istorică necesită o campanie de informare bine structurată, capabilă să combată dezinformarea și să promoveze informațiile corecte. Iată cum poate fi realizată aceasta prin strategii eficiente. 


5 iun. 2024

Deviza „PRIN NOI ÎNȘINE” pe Stema municipiului Chișinău: Implicații și Reflectări

Prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr. 1475/2020, stema municipiului Chișinău a fost oficial înregistrată în Armorialul General al Republicii Moldova. 

Pe soclul acesteia, cu litere capitale negre, tronează deviza „PRIN NOI ÎNȘINE”. Această deviză specifică poate avea o influență morală, psihologică, dar și politică asupra capitalei și, prin extensie, asupra întregului stat. Să analizăm argumentele pro și contra ale acestei devize pe stema Chișinăului.


1 iun. 2024

Pactul pentru Europa a fost semnat, ce pot face partidele mai departe?

 La 26 mai curent, 13 partide  politice au semnat ,,Acord cu privire la integrarea Europeană a Republicii Moldova”, sau Pactul pentru Europa.

Straniu că textul acestui acord nu s-a publicat pe siturile oficiale ale acestor partide, precum și nu s-a specificat acțiunile lor viitoare fie în comun sau de sinestător. Eu cred că pentru realizarea prevederilor acestui acord important este necesar de a crea un Plan  sau Program de acțiuni la care să participe reprezentanții partidelor semnatare.

În articolul de mai jos voi propune o variantă a unui Plan de acțiuni de realizare practică a prevederilor acestui Pact pentru Europa.

 


Acord cu privire la Integrarea Europeană a Republicii Moldova

 PACTUL PENTRU EUROPA

Acord cu privire la Integrarea Europeană a Republicii Moldova

 26.05.2024                                                                                 mun. Chişinău