19 nov. 2014

IORDAN DESPRE ORIGINEA ȘI FAPTELE GETILOR

IORDAN DESPRE ORIGINEA ȘI FAPTELE GETILOR

 


Să ne întoarcem la subiectul principal. Atunci când triburile menționate mai sus, despre care discutăm acum, locuiau inițial în Scythia de lângă Marea Azov, aveau ca rege cunoscut pe Filimer. În al doilea loc, în Dacia, Tracia și Moesia, Zalmoxis era rege, despre care mulți cronici au menționat că avea o înțelepciune notabilă în filosofie. Înaintea lui era un învățat pe nume Zeuta, iar după el a urmat Dicineus, iar al treilea a fost Zalmoxis, menționat anterior. Nu le lipseau oameni care să le împărtășească înțelepciunea. 
Astfel, între toți barbarii, geții au fost întotdeauna printre cei mai educați, aproape egali cu grecii, conform lui Dion, care a scris istoria și cronica lor în greacă. El afirmă că tarabostezii, mai târziu numiți pilleati, erau considerați nobili printre geți; din rândul lor se alegeau regi și preoți. Din acest motiv, getii erau atât de lăudați încât se spunea că Marte, zeul războiului, conform fabulelor poeților, s-a născut printre ei. De aici și Versiunus: "Așa cum Gradiu este tatăl, protectorul câmpurilor pentru geti".

Getii îl onorau pe Marte cu un cult feroce (prin sacrificarea prizonierilor), crezând că este corect să-l împace cu vărsarea de sânge uman. Primul pradă era dedicată lui, și trofee erau atârnate în cinstea lui pe copaci. Getii erau profund religioși în legătură cu acest zeu, și se părea că îi închină respectul cuvenit unui părinte.

 

Apoi, în timpul domniei lui Burvista, un bărbat numit Dicineus a venit în Geția. Acesta a avut loc în timpul când Sulla a preluat puterea în Roma. Burvista l-a primit și i-a acordat aproape autoritate regală. La îndemnul său, getii au devastat teritoriul germanilor, teritoriul pe care acum îl ocupă francii. Cu toate acestea, Cezar, primul care și-a asumat autoritatea imperială asupra Romei, supunând aproape întreaga lume și cucerind aproape toate regatele, inclusiv insulele din mijlocul oceanului, și făcând din cei care nici măcar nu au auzit de romani contribuabili pentru acești romani, nu a reușit să cucerească getii, deși a încercat de mai multe ori. Și când Gaius Tiberius, al treilea în linie, conducea romanii, getii încă trăiau fără probleme în țara lor.

A fost pentru ei plăcut să studieze filosofia în timpul puținelor lor pauze de la război? Ai putea vedea unul explorând cerul, iar altul învățând despre plante și arbuști; unul observa mișcările Lunii, altul observa mișcarea Soarelui și modul în care cerul rotește stelele în direcția opusă așa cum ele se mișcă de la est la vest, conform legilor stabile. Dicineus le-a învățat getilor toate acestea și multe altele, devenind pentru ei un magician și conducând nu doar oameni obișnuiți, ci și regi. A ales cei mai nobili și înțelepți dintre ei, și, învățându-i teologie, i-a convins să adore anumite zeități și sanctuare, făcându-i preoți și numindu-i "pilleati", cred că pentru că efectuau ritualuri cu capete acoperite cu turbane, ceea ce noi numim „căciuli de lână“, în timp ce restul populației era numit "neîmpleticită". Getii au adoptat acest nume în marea lor majoritate și îl amintesc în cântecele lor și astăzi.

 

După moartea lui Dicineus, Comosicus a fost la fel de respectat de ei, deoarece era la fel de priceput în arta aceasta. A fost rege și mare preot pentru ei datorită înțelepciunii sale, judecându-i pe oameni cu cea mai mare dreptate. După ce s-a retras din afacerile umane, Corilus a devenit rege al geților și a domnit asupra tribului lor din Dacia timp de patruzeci de ani. Cu asta mă refer la vechea Dacie, care acum este deținută de gepizi. Această țară, aflată față în față cu Moesia, dincolo de Dunăre, este înconjurată de munți și are doar două căi de acces: una prin Boți și cealaltă prin Tapae. Această Geție, numită în trecut Dacia și acum cunoscută ca gepizi, era în acele zile delimitată la est de arsaci, la vest de iazigi, la nord de sarmați și bastarni, și la sud de râul Dunărea. În același timp, iazigii sunt separați de arsaci prin râul Aluta.




 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu