28 dec. 2013

Existența ființelor subterane în viziunea biblică: o călătorie prin lumea de dedesubt

Oare anticii cunoşteau că sub pămînt şi sub ape mai sunt fiinţe?
Ce spune Biblia despre aceste ființe.


În teologia creștină și literatura biblică, ideea existenței ființelor sau a vieții subterane a fost un subiect de interes și dezbatere. Mai multe pasaje biblice fac referire la ființe sau făpturi „de dedesubt”, sugerând astfel posibilitatea existenței unor realități spirituale sau materiale sub pământ și sub ape.

 Epistola către Filipeni a Sfântului Apostol Pavel

Cap. 2:10

Ca întru numele lui Iisus tot genunchiul să se plece, al celor cereşti şi al celor pământeşti şi al celor de dedesubt.

 Acest verset indică faptul că autoritatea lui Hristos este universală și că toate ființele, indiferent de locul lor – în cer, pe pământ sau sub pământ – sunt supuse Lui. Termenul „cei de dedesubt” sugerează prezența unor ființe spirituale sau entități sub pământ, iar în teologia creștină, acest concept a fost adesea asociat cu lumea subterană a morților (Sheol sau Hades). Totuși, această expresie ar putea include și alte creaturi spirituale, îngeri decăzuți sau alte entități.

 Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul

Cap. 5:3. Dar nimeni în cer, nici pe pământ, nici sub pământ nu putea să deschidă cartea, nici să se uite în ea.

Cap. 5:13. Şi toată făptura care este în cer şi pe pământ şi sub pământ şi în mare şi toate câte sunt în acestea le-am auzit, zicând: Celui ce şade pe tron şi Mielului fie binecuvântarea şi cinstea şi slava şi puterea, în vecii vecilor!

 Acest pasaj arată limitele oricărei ființe create în fața planului divin al lui Dumnezeu. Cuvântul „nimeni... sub pământ” indică faptul că există entități în această dimensiune care, la fel ca și cele din cer și de pe pământ, sunt incapabile să descifreze misterele divine.

 Versetul 5:13 extinde această idee, arătând că toate făpturile din cer, pe pământ, sub pământ și în mare aduc laude Creatorului. Această descriere detaliată a tuturor creațiilor sugerează că existența subterană nu este limitată la spațiul geografic, ci include ființe cu existență spirituală care își recunosc Creatorul și își îndeplinesc rolul în cadrul întregii creații.

 Deuteronomul

Cap. 5:8. Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a celor ce sunt sus în cer, sau jos pe pământ, sau în apă şi sub pământ.

 Ieşirea

Cap. 20:4. Să nu-ţi faci chip cioplit şi nici un fel de asemănare a nici unui lucru din câte sunt în cer, sus, şi din câte sunt pe pământ, jos, şi din câte sunt în apele de sub pământ!

 Aceste versete interzic reprezentarea oricărei ființe sau lucrări create sub forma unor idoli. Prin includerea entităților „sub pământ”, textul sugerează o cunoaștere a existenței unor astfel de făpturi sau elemente, dar accentuează faptul că Dumnezeu este Creatorul suprem și că orice adorare a acestor ființe este greșită. Biblia, astfel, înțelege existența lor, dar le atribuie un rol subordonat divinității și nu le permite să fie obiecte de venerare.

 Iov

Cap. 28:4. Un popor străin a săpat cărări pe sub pământ, uitate de piciorul celor de deasupra şi departe de oameni;

 Iov descrie eforturile oamenilor de a descoperi comori ascunse sub pământ, care simbolizează căutarea înțelepciunii. Această mențiune sugerează că anticii aveau cunoștință despre existența unor spații subterane ascunse și greu de atins, unde ființele obișnuite nu pot pătrunde. Așadar, nu este doar un loc fizic, ci unul plin de mister, ce evocă ideea de taină și necunoscut.

Ezechiel

Cap. 31:14-16

Ca să nu se mai înalţe deasupra lor nici un copac cu trunchi înalt, şi să nu-şi mai ridice vârful nici un copac între ramurile stufoase, şi să nu se mai ţină tari în înălţimea lor toţi cei ce beau apă, căci toţi vor fi daţi morţii, în ţara cea de jos, între fiii oamenilor, împreună cu cei ce se coboară în groapă.

Aşa zice Domnul Dumnezeu: În ziua când s-a coborât în Şeol, am adus plângere pentru el; am acoperit pentru el adâncul şi i-am oprit râurile şi i-am oprit izvoarele mari, şi l-am înecat cu ape mari; i-am făcut pe toţi copacii câmpului să se ofilească pentru el.

 În aceste versete, Ezechiel vorbește despre coborârea unui mare arbore (simbol al unui împărat sau al unei națiuni) în „Șeol” (tărâmul morților), loc unde se află ființe care își au existența sub pământ.

Iov

Cap. 26:5-6

Umbrele tremură sub ape și locuitorii lor. Șeolul este gol înaintea lui Dumnezeu, și Abadonul n-are acoperiș.

 Aceste versete fac referire la ființele din adâncuri, care sunt descrise ca „umbre” care se află sub ape. „Șeol” și „Abadon” sunt termeni care se referă la locurile subpământene unde se credea că se găsesc sufletele morților sau entități spirituale.

 Psalmii 63:9

Dar aceia care caută să-mi ia viața se vor coborî în adâncimile pământului.

 Acest verset sugerează că cei care vor să facă rău vor fi trimiși în adâncimile pământului, un loc considerat a fi asociat cu judecata, moartea sau tărâmul morților.

 Numeri 16:31-33

Pe când sfârșea de rostit toate aceste cuvinte, pământul de sub ei s-a despicat. Pământul și-a deschis gura și i-a înghițit, pe ei și casele lor, pe toți oamenii lui Core și toate averile lor. S-au coborât astfel ei și tot ce aveau de-a dreptul în locuința morților; pământul i-a acoperit și au pierit din mijlocul adunării.

 Acest pasaj descrie un eveniment în care un grup de oameni, în frunte cu Core, a fost înghițit de pământ și dus în „locuința morților” – o referință clară la un tărâm subteran.

 Iona

Cap. 2:2-3, 6

Am strigat către Domnul în strâmtorarea mea, și El m-a ascultat; din mijlocul locuinței morților am strigat, și El mi-a auzit glasul. M-ai aruncat în adânc, în inima mărilor, și curentul m-a înconjurat; toate valurile și talazurile Tale au trecut peste mine... M-am coborât până la temeliile munților; zăvoarele pământului erau închise pe vecie după mine; dar Tu m-ai scos viu din groapă, Doamne, Dumnezeul meu!

Această rugăciune a lui Iona, când se afla în pântecele peștelui, descrie o experiență de „coborâre” în adâncuri și face referire la „locuința morților” și la temeliile pământului, sugerând existența unor spații subterane.

 

Concluzie

 Versetele menționate nu oferă descrieri explicite ale ființelor subterane, dar arată clar că Biblia recunoaște existența unor realități și entități în lumea de dedesubt. În tradiția iudaică, termenii precum „Sheol” sau „Abadon” erau folosiți pentru a descrie tărâmul morților sau locurile subterane, fiind asociate cu un loc de așteptare pentru sufletele celor decedați. În Noul Testament, aceste concepte sunt uneori legate de ideea judecății finale și de existența unor entități care își recunosc poziția subordonată față de Dumnezeu. Toate aceste versete aduc în prim-plan ideea că lumea subterană era văzută de către anticii biblici ca fiind un loc populat de ființe, suflete ale morților, sau entități spirituale. Chiar dacă descrierile nu sunt detaliate, ele conturează o viziune conform căreia sub pământ și sub ape există o realitate misterioasă și plină de ființe despre care Biblia face referire în mod simbolic sau literal.

Biblia sugerează că sub pământ și sub ape există realități necunoscute omului și poate chiar ființe care fac parte din ordinea creației divine. Aceste referiri pot indica atât creaturi fizice necunoscute oamenilor antici, cât și realități spirituale sau locuri tainice. Însă, toate aceste entități, fie ele cerești, pământești, subterane sau marine, sunt subordonate voinței lui Dumnezeu și își recunosc statutul în fața Domniei Sale, întărind ideea că Dumnezeu este suveran peste tot ceea ce există, văzut și nevăzut.

 Autor: Iurii Moisei ©

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu