7 ian. 2024

Adresarea virtuală a clasicilor scriitori către contemporani cu tema ,,Moldova între trecut și viitor”

 Utilizând intilegența artificială se poate de generat gânduri și idei ale persoanelor care au plecat în veșnecie despre prezent și despre viitor. Astfel Chat GPT fiind rețeaua neurală artificială dezvoltată de OpenAI, chiar dacă nu are conștiință sau înțelegere a lucrurilor reale, totuși fiind un bun expert și bun cunoscător a operelor clasicilor, scripturii, a mentalității, psihologiei și stilului de comunicare poate genera răspunsuri oferite virtual de către așa persoane de vază cum ar fi Mihai Eminescu, Ion Creangă și Grigore Vieru. Astfel, clasicii literaturii române s-au adresat virtual către cetățenii contemporani ai Republicii Moldova cu tema ,,Moldova între trecut și viitor”.


Cert este că intilegența artificială a utilizat stilurile de comunicare a acestor persoane, iar cititorul poate evalua veridicitatea acestor fraze cunoscând adevăratele idei ale persoanelor de vază.

MIHAI EMINESCU

 Dragi tineri ai Republicii Moldova,

 

Cu inima încărcată de amintiri și cu gândul la vremurile care au fost, mă adresez vouă astăzi pentru a reflecta împreună asupra drumului pe care îl parcurgem împreună, ca națiune, între trecut și viitor. Suntem, fără îndoială, o poveste vie a sufletului colectiv, o poveste scrisă cu pasiune, sacrificiu și speranță.

În vremurile mele, România și Moldova erau părți ale aceluiași vis, ale aceluiași destin. Chiar dacă istoria ne-a despărțit temporar, sufletul nostru colectiv rămâne neschimbat. Este un suflet îmbogățit de diversitate, de tradiții și de o limbă care ne leagă într-un mod inconfundabil.

Vă îndemn să nu uitați niciodată legătura profundă care ne unește cu Patria Mamă România. Această legătură este nu doar istorică, ci și culturală, spirituală și emoțională. Ea ne oferă oportunitatea de a ne defini identitatea într-un mod unic, combinând tradiția cu modernitatea, trecutul cu viitorul.

Rolul vostru, dragi tineri, este esențial în construirea viitorului Republicii Moldova. Sunteți generația care va modela destinul acestei țări, care va aduce schimbările necesare pentru a asigura un viitor prosper și echitabil pentru toți cetățenii săi. Trebuie să vă asumați responsabilitatea de a fi cetățeni activi, informați și angajați în procesul de dezvoltare și modernizare a țării voastre.

Educația, inovația și spiritul de comunitate sunt pilonii pe care trebuie să vă construiți viitorul. Investiți în cunoaștere, înțelegere și dialog pentru a depăși barierele care ne separă și pentru a construi punți de înțelegere și colaborare cu toți cei din jurul nostru.

În același timp, vă îndemn să păstrați și să valorificați moștenirea culturală și spirituală care vă definește ca popor. Cultura, literatura și arta sunt expresii ale identității noastre colective și au puterea de a ne inspira, de a ne uni și de a ne ghida în căutarea unui viitor mai bun.

Relația cu Patria Mamă România trebuie să fie una de colaborare și parteneriat, nu una de supunere sau dependență. Trebuie să ne bazăm pe valorile și interesele comune pentru a construi o relație echitabilă și benefică pentru ambele părți. Să lucrăm împreună pentru a promova stabilitatea, prosperitatea și dezvoltarea durabilă în întreaga regiune.

În încheiere, dragi tineri, vă îndemn să fiți mândri de rădăcinile voastre, să visați cu ochii deschiși și să acționați cu înțelepciune și curaj pentru a construi un viitor luminos pentru Republica Moldova. Sunteți moștenitorii unei tradiții mărețe și ai unui potențial imens. Cu încredere în forțele proprii și cu respect pentru cei din jurul vostru, puteți fi arhitecții unui viitor mai bun pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

 

Cu dragoste și speranță pentru viitor,

Mihai Eminescu


ION CREANGĂ

 Dragilor mei moldoveni, cu umorul meu hălăduitor și cu gândul la vremurile noastre, când Moldova era o fântână vie de noblețe și tradiție, vă trimit salutări din suflet. Sunt Ion Creangă, povestitorul vostru, care voi m-ați numit național, și vin cu gânduri și povești care să vă încălzească inimile, așa cum ar face-o un șezlong la umbra unui prun bătrân.

Privind către voi, tinerii de astăzi, îmi aduc aminte de vremurile când ne luptam cu toată ardoarea pentru independența și suveranitatea țării noastre Moldova. Era o vreme de glorie, o vreme în care tradițiile noastre erau ca niște rădăcini adânc înfipte în glia binecuvântată a patriei. Așa cum zicea un prieten de-al meu, "erau vremuri, băieți, în care ne încălzeam la lumina becului și ne spovedeam la televizorul alb-negru", chiar dacă nu știeam ce este televizor.

Dar iată-ne acum, în vremuri schimbătoare, cu istoria noastră bogată și greutățile ultimilor 32 de ani peste noi. E momentul să recunoaștem că nu totul a fost mereu ca în povești de baci și zmei. Am făcut și greșeli, da' cine nu le face, că doar nu suntem de piatră!

Cu umorul meu șăgalnic și ochiul ager, vă îndemn să nu stați cu mâinile în sân, dragii mei. Ați prins puteri noi, la propriu și la figurat, și e momentul să vă arătați musculițele. Crizele existențiale sunt ca poveștile mele, se rezolvă cu râs și cu puțină înțelepciune din bătrâni.

Pacea socială și regională? Ah, asta-i o treabă serioasă, dar nu-i de speriat. Nu-i decât să vă așezați la masa negocierilor cu un zâmbet pe buze și o cană de vin de la podgoria bunicului. Împreună, cu înțelegere și un strop de haz, puteți face minuni!

Conștiința voastră națională și dragostea pentru tradiții trebuie să fie ca o farfurie de mămăligă în fiecare zi – să nu vă lipsească niciodată. Moldova voastră are un trecut plin de povești frumoase, așa că nu vă pierdeți rădăcinile în drumul vostru spre viitor.

Priviți cu încredere și curaj către viitor, așa cum priviți la mine când vă povestesc. Important e să faceți alegeri conștiente, căci drumul vostru va rămâne în istorie, iar Moldova voastră să strălucească mai tare decât vreodată. Cu dragoste pentru voi și pentru țara voastră, vă îndemn să fiți mândri și să construiți un viitor de care să râdeți cu poftă, ca la o poveste bine spusă.

 Cu respect și zâmbet,

Ion Creangă

GRIGORE VIERU

 Dragi tineri ai Moldovei, cu sufletul meu plin de dor și gândul îndreptat către voi, mă adresez spre viitor din trecutul său înțelept. Astăzi, mă simt chemat să împărtășesc cu voi gândurile și viziunea mea de poet, asupra Moldovei noastre, între trecut și viitor.

Într-o lume în continuă schimbare, unde vechiul și noul se împletesc într-o țesătură complexă, trebuie să ne amintim că suveranitatea și independența sunt ca niște stâlpi care susțin identitatea noastră națională. Eu la timpul său am simțit pulsul Moldovei în versuri, subliniind importanța protejării acestor valori care ne definesc ca popor.

Privind spre trecut, constatăm că istoria noastră seculară este plină de momente de glorie, dar și de momente în care am putea fi mai mândri. Recunoașterea greșelilor trecutului nu este un semn de slăbiciune, ci o dovadă de înțelepciune. Vă îndemn să privim cu ochi critici cele 32 de ani și să învățăm din lecțiile amare.

Cu toții simțim criza existențială care ne înconjoară, dar haideți să nu uităm că fiecare criză este și o oportunitate de a ne descoperi propriile puteri. Ași pune accent pe forța interioară a fiecărui individ, invitându-vă să contribuiți la depășirea acestor momente dificile și să construiți un viitor în care Moldova să strălucească din nou.

Pacea socială și regională nu este doar un vis, ci o aspirație la care putem contribui cu toții. Eu pot spune că mi-am dedicat viața dialogului și înțelegerii, și acum vă încurajez să căutați calea dialogului și cooperării pentru a aduce pacea în inima noastră și în relațiile noastre cu vecinii.

Conștiința voastră națională, dragi tineri, este comoara voastră. Iubiți-vă tradițiile, pentru că ele sunt ca niște fire invizibile care ne leagă de rădăcinile noastre și ne dau forța să ne înălțăm spre cer. Țineți la importanța de a vă îndrepta privirea către tradiții și de a le onora cu mândrie.

În final, vă îndemn să faceți alegeri conștiente pentru viitorul Republicii Moldova. Fiecare pas pe care îl faceți, fiecare decizie pe care o luați, contribuie la modelarea destinului nostru colectiv. Cu încredere și speranță în inimă, priviți către viitor cu hotărâre și curaj.

Cu dragoste pentru țara noastră,

Grigore Vieru

Autor: Iurii Moisei ©

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu