15 feb. 2018

Cliodynamica deterministă a vieții lui Grigore VIERU

Şi cum soarta popoarelor este predestinată şi se desfășoară conform unei legități la fel şi soarta fiecărei persoane are un ritm armonios, pe care îl vom încerca să-l depistăm. 

Legile universale ale Secțiunii de Aur se răsfrâng şi asupra soartei individuale a oamenilor. Ca „noduri modale” se vor compara acei ani care au influențat o schimbare calitativă în viața persoanei analizate.



“Nodurile” modale:
1935
Se naşte Grigore Vieru
1953
A absolvit şcoala medie din orăşelul Lipcani
1957
A debutat editorial student fiind, cu o plachetă de versuri pentru copii, "Alarma"
1958
A absolvit Institutul Pedagogic "Ion Creangă" din Chişinău, Facultatea de Filologie şi Istorie. În acelaşi an, i-a apărut a doua culegere de versuri pentru copii, "Muzicuţe",
1963
A fost redactor la editura Cartea Moldovenească, unde i-au apărut şi două plachete de versuri pentru copii: "Făt-Frumos şi Curcubeul"şi "Bună ziua, fulgilor!".
1965
Îi apare volumul "Versuri pentru cititorii de toate vîrstele", pentru care i se acordă Premiul Republican al Comsomolului în domeniul literaturii pentru copii şi tineret.
1968
Volumul de versuri lirice "Numele tău"
1969
Publică "Duminica cuvintelor"  o carte mult îndrăgită de preşcolari, care a devenit "obligatorie" în orice grădiniţă de copii.
1970
editura Lumina publică "Abecedarul", semnat de Spiridon Vangheli, Grigore Vieru şi pictorul Igor Vieru. apare volumul de versuri pentru copii "Trei iezi".  volumul este retras din librării pentru poemul "Curcubeul", în care s-a găsit "ascuns" tricolorul românesc.
1982
Este lansat filmul muzical pentru copii "Maria Mirabela", al regizorului Ion Popescu, textele pentru cîntece fiind semnate de Grigore Vieru
1988
I se acordă cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Anderesen.
1989
Vieru este unul dintre fondatorii Frontului Popular şi se află printre organizatorii şi conducătorii Marii Adunări Naţionale din 27 august 1989
1990
este ales Membru de Onoare al Academiei Române
1991
Devine membru al Comisiei de Stat pentru Problemele Limbii
1992
Academia Română îl propune pentru premiul Nobel pentru Pace
1993
Poetul este ales membru corespondent al Academiei Române
1996
Este decorat cu Ordinul Republicii
2009
 La 18 ianuarie moare în urma unui accident de circulaţie














Concluzie: 
Examinarea cliodinamicii vieții lui Grigore Vieru demonstrează că raporturile dintre noduri istorice sunt în armonia cu Secțiunea de Aur. Astfel se confirmă că cliodynamica vieții lui Grigore Vieru este deterministă.

Autor: Iurii Moisei ©

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu