30 iun. 2015

Cînd va fi sfîrşitul lumii? Ce spunea Isus Hristos?

Cînd Isus Hristos la rugămintea ucenicilor descria sfîrşitul lumii el a spus chiar şi ziua şi anotimpul anului.  Evangheliile lui Matei și Marcu prezintă răspunsul lui Iisus la întrebarea ucenicilor: Când va fi sfârșitul lumii?














Extras din Sfânta Evanghelie după Marcu
Capitolul13.
18. Rugaţi-vă, dar, ca să nu fie fuga voastră iarna.
19.   Căci în zilele acelea va fi necaz cum nu a mai fost până acum, de la începutul făpturii, pe care a zidit-o Dumnezeu, şi nici nu va mai fi.
20.   Şi de nu ar fi scurtat Domnul zilele acelea, n-ar scăpa nici un trup, dar pentru cei aleşi, pe care i-a ales, a scurtat acele zile.
32. Iar despre ziua aceea şi despre ceasul acela nimeni nu ştie, nici îngerii din cer, nici Fiul, ci numai Tatăl.



Extras din Sfânta Evanghelie după Matei
Capitolul 24.
20. Rugaţi-vă ca să nu fie fuga voastră iarna, nici sâmbăta.
21.   Căci va fi atunci strâmtorare mare, cum n-a fost de la începutul lumii până acum şi nici nu va mai fi.
22.   Şi de nu s-ar fi scurtat acele zile, n-ar mai scăpa nici un trup, dar pentru cei aleşi se vor scurta acele zile.
36. Iar de ziua şi de ceasul acela nimeni nu ştie, nici îngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatăl.

Data sfârșitului lumii în contextul religios a fost o întrebare și o temă dezbătută încă din cele mai vechi timpuri. Cu toate acestea, în textul dat, Isus Hristos, în Sfânta Evanghelie după Matei și Marcu, oferă câteva indicii privind momentul sfârșitului lumii. În primul rând, este important să subliniem că aceste texte reprezintă învățături religioase și profetice și trebuie interpretate într-un context mai larg.

 În Sfânta Evanghelie după Marcu, Isus spune că în zilele sfârșitului lumii va fi necaz cum nu a mai fost vreodată și adaugă că, dacă Domnul nu ar scurta acele zile, niciun trup nu ar scăpa. Cu toate acestea, pentru cei aleși, acele zile vor fi scurtate. Astfel, textul sugerează că sfârșitul lumii va fi marcat de o strâmtorare fără precedent, dar că Dumnezeu va interveni pentru a-i proteja pe cei credincioși.

 De asemenea, în ambele evanghelii, Isus avertizează că ucenicii săi să se roage pentru ca fuga lor să nu aibă loc iarna sau sâmbăta. Această afirmație poate fi interpretată în sensul că sfârșitul lumii nu va ține cont de regulile omenești și de rutina zilnică, ci va veni neașteptat și într-un moment nepotrivit.

 Mai departe, Isus subliniază că nimeni nu știe ziua sau ceasul exact al sfârșitului lumii, cu excepția Tatălui. Aceasta înseamnă că orice speculație sau predicție umană cu privire la data sfârșitului lumii este inutilă, deoarece este un mister cunoscut doar de Dumnezeu.

 Astfel, din aceste texte biblice, reiese că sfârșitul lumii va aduce cu sine evenimente de proporții biblice, o strâmtorare fără precedent și că acest moment va fi complet imprevizibil pentru oameni. Cu alte cuvinte, Isus ne îndeamnă să fim pregătiți spiritual în permanență și să trăim în conformitate cu învățăturile Sale, în loc să căutăm să anticipăm data exactă a sfârșitului lumii.

 În concluzie, textele din Sfânta Evanghelie după Matei și Marcu ne oferă învățăminte cu privire la sfârșitul lumii, subliniind imprevizibilitatea acestui eveniment și necesitatea pregătirii spirituale constante. Aceste texte ne îndeamnă să ne concentrăm asupra credinței și a virtuților, mai degrabă decât să ne preocupăm de speculații legate de data exactă a sfârșitului lumii.

Autor: Iurii Moisei ©

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu