14 oct. 2024

Destrămarea Federației Ruse: vulnerabilități și scenarii de evoluție

 Pentru a modela posibilitatea destrămării Federației Ruse, vom analiza o combinație de factori geopolitici, economici, istorici și sociali, care pot contribui la un astfel de scenariu. În acest context, putem contura mai multe variante de evoluție, fiecare cu probabilități diferite, bazate pe vulnerabilitățile existente și pe dinamica actuală.Nu pretind că dețin adevărul absolut, însă materialul prezentat este argumentat cu exemple convingătoare.


12 oct. 2024

Războaiele de ocupație ale Rusiei: O Analiză a Motivațiilor Geopolitice, Economice și Psihologice

 Cunoscând istoria Rusiei, ne putem întreba de ce această țară, încă din cele mai vechi timpuri și până în secolul XXI, a purtat în mod constant numeroase războaie agresive cu diferite țări și popoare. Sunt aceste acțiuni motivate de anumite cauze obiective sau există și motive subiective? Poate că însuși poporul rus suferă de anumite complexe psihologice? În articolul de mai jos, am încercat să răspund la aceste întrebări. Nu pretind că dețin adevărul absolut, însă materialul prezentat este argumentat cu exemple convingătoare.

7 oct. 2024

Modelarea istorică a conflictului dintre Federația Rusă și Ucraina: posibile scenarii și finalități

 Crearea unui model istoric referitor la posibilele finalități ale conflictului dintre Federația Rusă și Ucraina necesită integrarea mai multor factori istorici, politici, economici și psihologici. Acest model trebuie să ia în considerare tendințele istorice, contradicțiile adânci dintre cele două națiuni, politicile conducătorilor, precum și psihologia colectivă a popoarelor din Rusia și Ucraina. Desigur acest model nu pretinde la adevărul în ultima instanță și numai timpul va arăta dacă concluziile modelului istoric se vor adeveri.


3 oct. 2024

Ziua Reunificării Germaniei: Lecții pentru Viitorul Reunificării României

 Pe 3 octombrie, aniversăm un moment crucial din istoria contemporană: Ziua Reunificării Germaniei. Această dată marchează sfârșitul unei lungi perioade de divizare a Germaniei, o consecință tragică a celui de-al Doilea Război Mondial și a Războiului Rece. Divizarea a survenit în urma ocupării țării de către Aliați, iar Germania a fost împărțită în două state separate: Republica Democrată Germană (Germania de Est), aflată sub influența Uniunii Sovietice, și Republica Federală Germania (Germania de Vest), aflată sub influența puterilor occidentale.